Check this out

„Dacă toți avem același scop nu există motive pentru care să ne certăm”

Bianca Gîscă este studentă la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, cât și președinta organizației IVSA (International Veterinary Students Association), iar pentru ea voluntariatul reprezintă mai mult decât o activitate extracurriculară, astfel este o experiență profundă, care contribuie la dezvoltarea multilaterală a celor implicați.

Prin implicarea sa activă în proiecte și inițiative menite să promoveze bunăstarea animalelor și să sprijine comunitatea veterinară, Bianca consideră că voluntariatul oferă șansa de a învăța, de a colabora cu oameni din diverse medii și de a crește atât profesional, cât și personal. Pentru ea, aceasta este o cale prin care pasiunea devine acțiune, iar implicarea face diferența. „Voluntariatul m-a învățat diferența dintre motivația extrinsecă care este educata la momentul actual, marcată prin întrebarea “dacă fac asta, ce primesc?”, și motivația intrinsecă unde te întrebi ce poți face, ce poți oferi pentru ceea ce iubești? Mă consider norocoasă că pot să mă pun epuizată în pat. Norocoasă că pot să fiu teribilă încercând să fac ceva nou. Iar cel mai minunat lucru de la finalul zilei, este acela că rămâi doar cu ceea ce ai oferit. Pentru mine cel mai mare câștig din voluntariat sunt oamenii, ei sunt sursa tuturor amintirilor mele”.

Educația într-un domeniu precum medicina veterinară este una vastă și complexă, dar o mare parte din pregătirea reală se întâmplă în afara sălilor de curs. Voluntariatul oferă o șansă de a aplica practic cunoștințele teoretice acumulate. Astfel, în urmă cu doi ani Bianca a devenit voluntară în cadrul AMVAC, fiind recunoscătoare pentru fiecare oportunitate pe care organizatorii o oferă studenților. Asociația Medicilor Veterinari pentru Animale de Companie este o organizație profesională din România, dedicată sprijinirii și dezvoltării profesioniștilor din domeniul medicinei veterinare care se ocupă de sănătatea și bunăstarea animalelor de companie. Înființată cu scopul de a susține excelența și inovația în acest domeniu, AMVAC se implică activ în educație, cercetare și colaborare internațională, oferind posibilitatea viitorilor medici să ia parte la diverse evenimente atât din perspectiva unui invitat, cât și din perspectiva unui voluntar.

Totodată, implicarea într-o organizație precum IVSA aduce nu doar experiență profesională, ci și o senzație profundă de apartenență, voluntariatul fiind o oportunitate de a colabora cu alți tineri pasionați, care împărtășesc aceleași principii. „Am învățat că cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci când cineva îți spune că nu o schimbi nimic este să continui ceea ce ai început și să o duci până la bun sfârșit”.

Practicând voluntariatul în cadrul unei organizații studențești se deschid uși către perspective mult mai ample decât ne-am putea imagina, iar datorită implicării în cadrul schimburilor de experiențe Bianca a avut posibiliatea de a vizita America de Sud. Luând parte la diverse activități și conferințe internaționale și-a îmbogățit și lărgit orizonturile, învațând despre provocările și soluțiile din alte țări. Această expunere contribuie la o viziune mai amplă asupra profesiei și îi oferă șansa de a deveni un profesionist adaptabil, capabil să își aducă aportul într-o lume interconectată. Astfel, voluntariatul înseamnă mai mult decât timp dedicat unei cauze. Este o investiție în propria dezvoltare, o șansă de a îmbina teoria cu practica și un mod de a contribui la o lume mai bună. În acest proces, fiecare descoperă că adevărata recompensă nu constă doar în succesul profesional, ci și în bucuria de a oferi ajutor prin impactul pozitiv pe care îl lași în urma ta.

Fotografii: Bianca Gîscă


Categories

Povești

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *